Kivikautista maastoa ja maalaismaisemia

Tervavuoren ikikalliot Hietaman kylällä Äänekoskella Kartano Kievarin tuntumassa

Kartano Kievaria ympäröivät Hietaman maalaismaisemat ja taivaanrannassa kohoavat mäet tarjoavat visuaalisesti vaikuttavia kokemuksia ja mitä parhaimmat mahdollisuudet liikkua luonnossa.
Alueella on ollut elämää jo kauan ennen meitä, ja siitä kiinnostuneena olemme perinteisen luontomatkailun sijaan tehneet yhteystyötä Äänekosken Vanhan Kotiseutuyhdistyksen kanssa. Timo Enäkoski on koonnut valtavan määrän tietoa alueen elinolosuhteista 10 000 vuoden takaa ja tiedon pohjalta olemme alkaneet kehittää kävelyreittejä.

Hietama oli kivikauden metropoli

Tervavuoren ikikalliot Kartano Kievarin läheisyydessä kohoavat kohti taivasta
Laaksomainen Hietaman ”kulho” on kotoisin jääkaudelta. Sen rannat olivat kymmenisen metriä nykyistä korkeammalla, hyvin hiekkaisia, ja niillä oli useita asumuspaikkoja. Koko Keski-Suomen väkimäärä oli vain noin 500 henkeä, mutta Hietamalla oli useita perheryhmiä joten paikka oli varsin suosittu. Asuinpaikat olivat Möttölänharjulla nykyisen Hietaman kirkon kohdalla, Kantoniemessä Naarajärven rannalla sekä Mäkiaholla Tervavuoren kupeessa. Kaikki asuinpaikat olivat vain parin kilometrin säteellä Kartano Kievarilta.

Tämän pohjalta olemme kehittäneet kaksi toisistaan poikkeavaa kävelyreittiä. Tulevan vuoden aikana pyrimme saamaan fyysisiä kylttejä ja merkkejä polun varrelle, mutta tässä vaiheessa valmiiksi on saatettu 2 upeaa digitaalista reittiä täynnä paljon tietoa alueesta. Jokaisen reitin aloitusruutuun on myös sijoitettu Kivikautinen äänimaisema, joka on Olga Kolarin käsilaa. Äänimaisemaa pääset kuuntelemaan klikkaamalla nuottia aloitusruudussa.

Vätälän muinaset saaret- digitaalinen kävelyreitti alkaa Kartano Kievarin pihalta

Vätälän muinaiset saaret

Vätälän muinaiset saaret reitti sijoittuu Hietaman kirkon, Vätälän tilan ja Hietaman kylän maisemiin. Kulje pitkin pellon laitaa ja rannan raitaa.

Tervavuoren ikikalliot- digitaalinen kävelyreitti alkaa Kartano Kievarin pihasta

Tervavuoren ikikalliot

Tervavuoren ikikalliot reitti on luonteeltaan hieman haasteellisempi, sillä se sisältää kiipeämisen Tervavuorelle, josta aukeavat upeat näkymät.

Huuruinen peltomaisema Vätälän muinaiset saaret reitin varrella.

Digitaalisten reittien sisällön tekijät ja tuottajat:

Äänimaailma - Olga ja Henry Kolari, Art of sound
Tarinoiden kerääminen - Timo Enäkoski, VÄKSY
Kuvat & ThingLink toteutus - Sini&Pete
Hanke - Matkailuelinkeinon muutostarpeet ja digitaalinen saavutettavuus kehittämishanke, Äänekosken kaupunki
Rahoittaja - Matkailuelinkeinon elpymistä edistävät kehittämishankkeet -rahoitus

Kuvat historiallisista välineistä on otettu Saarijärven Kivikauden kylästä.

Ensimmäinen tila perustettiin alueelle jo 1500-luvulla

Haluatko tietää lisää Suojoen alueen historiasta? Lue Kartano Kievarin lyhyt historiikki